15 liralık kitap satan Türk sahaf, 360 milyarlık Fransız Hermes’e karşı

Posted by

Gökmen Mert KURAL

2005 yılında dünyaca ünlü giyim markası Zara’nın Türkiye’ye açtığı davayı hatırlarsınız. Türkiye’de Fikri Mülkiyet Hakları yasasının yürürlüğe girmesinden sonra açılan ilk isim hakkı davasında dünyaca ünlü Zara, kurucusunun soyadını taşıyan Zarakol İletişim Hizmetleri aleyhine açmış ve yıllarca süren davayı kaybetmişti. Şimdilerde benzer bir dava daha gündemde. Fransız Hermes, İzmir’de ikinci el kitapları satan Hermes Sahaf’ın sahibi Ümit Nar’a ticari isim ihlali iddiasıyla patent davası açtı. 15 yıldır kitapçı olan ve hiçbir zaman Fransız lüks eşya üreticisiyle karıştırılmadığını söyleyen Nar, “Hermes” isminin antik Yunan ticaret tanrısından geldiğini ve herkese ait olduğunu söyledi. 51 yaşındaki sahaf, “Hermes, Zeus veya Noel Baba insanlığın kültürel mirasına ait. Toplumsal hafızamıza kazınan bu isimleri hiçbir şirket tekeline almamalı” diye konuştu.

Fransız Hermes ile Türk sahaf arasındaki dava 2021 Aralık ayında kitabevinin adını ticari marka olarak tescil ettirmek için başvuruda bulunmasıyla başladı. Bu girişim, marka tescilinin durdurulması için Türk Patent’e ve mahkemelere dilekçe veren Fransız şirketinin Türkiye’deki ofisi tarafından fark edildi. Hermes’in Türkiye temsilciliği, ayrıca Nar’ın ticari ve çevrimiçi faaliyetlerinde “Hermes” adını kullanmasını da yasaklamaya çalıştı. Fransız şirketi avukatları aracılığıyla mahkemeye sunduğu şikayet başvurusunda farklı sektörlerde yer almalarına rağmen iki marka arasındaki “benzerliğe ve karıştırılma riskine” dikkat çekti.

Davanın ilk duruşması geçen ay yapıldı ve ikinci duruşmanın 27 Mart’ta yapılması planlanıyor. Sahaf Nar öylece oturup kendisi için en iyi kararı beklemek yerine, markanın Paris’teki genel merkezinin dikkatini çekmek amacıyla, davasını bir sosyal medya kampanyası aracılığıyla kamuoyunda tartışmaya açmaya karar verdi. Nar, “Hermes adında bir ayakkabı ya da tekstil mağazası açsaydım anlaşılırdı ama alanlarımız çok farklı.” diyerek haklılığını savundu. Hermes’in binlerce euro değerinde lüks deri çantalar sattığını, kendisinin ise 15 Türk lirası değerinde ikinci el kitaplar sattığını hatırlatan Nar, “Kafamızın karışabileceği iddiası saçma. Bu aynı zamanda müşterilerinin zekasına da hakaret.” diyerek tepkisini dile getirdi. 15 Haziran 1837’de Thierry Hermes tarafından kurulan Fransız lüks tasarım evi Hermes, deri ürünler, yaşam tarzı aksesuarları, ev mobilyaları, parfümeri, mücevher, saat ve kullanıma hazır ürünlerde üretim yapıyor. Yaklaşık 20 bin çalışanı olan Hermes, 2022 yılını 11.6 milyar Euro yani 360 milyar liralık ciro ile kapattı.

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir