Kızıldeniz krizi Sudan’da felaket etkisi yarattı

Posted by

Husilerin Kızıldeniz’deki gemilere yönelik saldırıları Asya’dan Sudan Limanı’na yardım taşıyan gemilerin artık Afrika’nın etrafını dolaşması, Akdeniz’i geçmesi ve ardından Süveyş Kanalı üzerinden Kızıldeniz’e girmesi gerektiği anlamına geliyor. Bu da büyük gecikmelere ve maliyetlerin artmasına neden oluyor.

Uluslararası Kurtarma Komitesi Sudan ülke direktörü Eatizaz Yousif, “Bu, operasyonlarımızı çok pahalı hale getiriyor. En fazla bir veya iki hafta sürmesi gereken nakliyatların bize ulaşması artık aylar alıyor” dedi.

8 MİLYON İNSAN EVLERİNDEN OLDU

Nisan ayından bu yana ülke genelinde rakip askeri gruplar arasındaki çatışmalar Sudan’ı harap etti.

Ülkenin 48 milyonluk nüfusunun yarısının acil gıda yardımına ihtiyacı var ve yaklaşık 8 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı. Bu da dünyanın en büyük “ülke içinde yerinden edilme” krizine yol açtı.

İran destekli Husiler Kasım ayında İsrail’in Gazze saldırısının sona ermesini talep ederek Kızıldeniz gemilerine saldırmaya başladığında krize müdahale eden yardım grupları zaten güvensizlik, felç edici fon kıtlığı ve bürokratik engellerle boğuşuyordu.

Daha küçük yardım sevkiyatları Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki limanlardan indiriliyor, Suudi Arabistan üzerinden geçiyor ve daha sonra Yemen kıyılarından kaçınan bir rota olan Cidde’den Sudan’a gönderiliyor. Diğer yardımlar ise Kenya’dan uçakla geliyor ya da Mısır sınırından geçiyor.

ROTA DEĞİŞİKLİĞİ PAHALIYA MAL OLDU

Save the Children’ın yerel tedarik zinciri yönetimi başkanı Omer Sharfy, tüm bu rotaların Sudan Limanı’na doğrudan malzeme göndermekten daha uzun sürdüğünü, çok daha pahalıya mal olduğunu ve daha fazla bürokratik işlem içerdiğini söyledi.

Kızıldeniz’deki nakliyat krizi, Kasım ayı sonunda dağıtılması gereken hayat kurtarıcı besin malzemelerinin sevkiyatının ancak Ocak ayında ulaşması anlamına geliyor.

Çatışmaların insani yardım erişimini engellediği Sudan’ın batı Darfur bölgesinde çocuklar zaten açlıktan ve önlenebilir hastalıklardan ölüyor.

Yardım çalışanları önümüzdeki ayların Sudan’ın büyük bölümünde kitlesel kıtlığa yol açmasından korkuyor.

Durumu “felaket” olarak nitelendiren Relief International’ın Sudan başkanı Kashif Shafique, Kızıldeniz krizinin durumu daha da zorlaştırdığını söyledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir