Hava kirliliğiyle mücadelede başarı Türkiye’yi de olumlu etkileyecek

Avrupa Çevre Ajansı’nın rakamlarına göre, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Dünya Sağlık Örgütü’nün hava kirliliğine ilişkin kılavuz ilkelerini gerçekten karşılaması halinde her yıl yaklaşık 238.000 hava kirliliği ölümünün önüne geçilebileceği ortaya çıktı. Partikül hava kirliliğinin tamamen önlenebilmesi halinde ise bu sayının 400.000’i geçmesi bekleniyor.

20 Şubat’ta AB Konseyi, 2030 ve sonrası için temiz havaya yönelik yeni mevzuatı kabul etti. AB ülkeleri bu yeni yasal sınırlar doğrultusunda çalışırken, yeni bir çalışma trafikten ve ev ısıtmasından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılmasıyla hızlı bir şekilde ortaya çıkabilecek faydaları tahmin etti.

Akademisyenler 41 Avrupa ülkesini inceledi.

Karayolu trafik kirliliğinde %20’lik bir düşüşün, partikül kirliliğini azaltarak Avrupa genelinde yıllık ölümleri yaklaşık 7.000 kişi azaltabileceğini buldular. Almanya, yılda 1.000’den fazla ölümde potansiyel azalma ile tablonun başında yer alırken; İngiltere ve İtalya için bu sayı 500’den fazla olarak kayıtlara geçti.

TÜRKİYE’DE 1000 ÖLÜM ENGELLENECEK

Bu tahminler 2015 yılı hava kirliliği ve sağlık istatistiklerine dayanmaktadır.

Ev ısıtmasından kaynaklanan hava kirliliğinde %20’lik bir azalma, her yıl yaklaşık 13.000 daha az ölüme yol açacaktır. Isınmada katı yakıt kullanımının yüksek olması nedeniyle en çok Doğu ve Orta Avrupa pozitif etki görecek. Almanya, İtalya, Polonya, Ukrayna ve Türkiye’nin her birinde 1.000’den fazla, Birleşik Krallık’ta ise 650’den fazla daha az ölüm yaşanacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir