Çağrı Develioğlu’nun haberi
Bakanlık, “Dayanıklı ve sürdürülebilir küresel ekonomi için liderlik ve refah” vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor. Misyonu ise “Geleceğin esnek ekonomisini geliştirmek, aktif politikaların geliştirilmesi yoluyla yatırım ve yetenek çekmeyi teşvik eden bir iş ortamını ve toplumun yaşam standardını ve refahını artırmak” olarak belirleniyor.
Bu ziyaret kapsamında Birleşik Arap Emirlikleri heyeti, Türkiye ile ekonomik işbirliğini artırma fırsatlarını değerlendirdi. Heyette devlet yönetiminden çok önemli isimler var.
H.E. Dr. Thani Bin Ahmed Al Zeyoudi: Birleşik Arap Emirlikleri Dış Ticaret Devlet Bakanı
H.E. Sultan bin Saeed Al Mansoori: Türkiye Özel Temsilcisi (Eski Bakan)
H.E. Juma Mohamed Al Kait: Uluslararası Ticaret İşler Sektoru’na Yardımcı Müsteşarı
Mr. Rashed Ahmed Al Teneiji: Uluslararası İş Geliştirme ve Ticaret Tanıtımı Departmanı Direktörü
Her iki ülkenin, bu ziyaret sırasında ekonomik ilişkilerini daha da güçlendirmeyi hedeflediği bildirildi. İş dünyası ve iki ülkenin ekonomik geleceğine katkıda bulunan bu görüşmeler, gelecekteki işbirliği potansiyelini artırma yolunda önemli bir adım olarak kabul ediliyor.
ÖZEL ŞİRKETLER BÜYÜK İLGİ GÖSTERDİ
Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türkiye’de bulunan elçilik personelleri, Abu Dhabi Ticaret ve Endüstri Oda Başkanı, Ekonomik Gelişim Kurulu gibi önemli isimlerin de yer aldığı zirvede, özel şirketler de bulundu.
Ziyaret kapsamında, BAE’den 100’den fazla iş insanı ve yatırımcı da Türkiye’ye geldi ve firmalar arasında tertip edilecek görüşmelere katılmaya başladı. BAE temsilcileri, İş Forumu ve yuvarlak masa toplantıları marjında bakanlarla da bir araya gelecek.
Abu Dabi Gelecek Enerji Şirketi Masdar’ın katılması hayli önemli. Zira MENA bölgesinde Birleşik Arap Emirlikleri ‘İklim Teknoloji Fonları’ kapsamında en çok yatırım yapan ülke konumunda. Onu yıllık 124 milyon dolar ile Türkiye takip ediyor.
Zirvede yer alacak önemli şirketlerden biri de Emirates Airlines. Emirates Havayolu, merkezi Dubai, Birleşik Krallık’ta bulunan tanınmış bir uluslararası havayolu şirketi olarak biliniyor.
1985 yılında kurulan şirket, büyüyerek dünyanın sayılı markalarından biri haline geldi.
Geniş bir ağ işleten dünyanın en büyük ve en önde gelen taşıyıcıları arasında.
Altı kıtada 150’den fazla noktaya uçuş gerçekleştiren şirket yaşattığı lüks ile dikkat çekiyor.
Programın özel sektör kanadıyla gerçekleşecek kısmında, Türkiye-BAE İş Forumu kapsamında “Müteahhitlik ve Kamu Özel Sektör Ortaklığı”, “Teknoloji ve İnovasyon”, “Türkiye-BAE Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması” ve “Lojistik” konularında paneller düzenlenecek.
TİCARET HACMİNDE ARTIŞ BEKLENİYOR
Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret geçen yıl yüzde 25’lik artışla yaklaşık 10 milyar dolar seviyesine ulaştı. İkili ticaretin 1 Eylül 2023’te yürürlüğe giren Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması sayesinde 5 yıl içinde 25 milyar dolar seviyesine ulaştırılması hedefleniyor.
Türk müteahhitlik firmaları tarafından BAE’de bugüne kadar 12,6 milyar dolar değerinde 141 proje üstlenildi. Bu rakam BAE’yi, Türk firmaları tarafından dünyada en fazla proje üstlenilen 10. ülke konumuna getirdi.
Türkiye, ikili ilişkilerde yakalanan ivmenin ticarete de yansıtılmasını ve dengeli bir yapı içinde sürdürülmesini, firmalar arasındaki işbirliği ve ortaklıkların artırılarak devam ettirilmesini hedefliyor.
Zirveye katılan şirketlerden bazıları ise şunlar:
Etihad Airways
Sharjah Group
Sanad Group
Fly Dubai
Etihad Rail
KEZAD Group
Etihad Credit Insurance
AMEA Power
ADNOC GAS
Al Dahra
G42 Healthcare
Gelen şirketlerin özellikle C Level (Yönetici veya genel müdür) seviyesinde olması hayli dikkat çekici. Yapılacak yatırım hacminin en az 25 milyar dolar seviyesinde olacağı konuşulanlar arasında.
patronlardunyasi.com